• mai sanatos, mai energic, mai puternic

Cum a prins viata proiectul Vegan Men…

Intr-un timp obisnuiam sa spun si eu ca nu as putea sa renunt la carne, la mici, la gratare…

Au trecut mai mult de 10 ani de atunci si lucrurile s-au schimbat.

Ceea ce pun acum pe gratar s-a schimbat, convingerile si actiunile mele s-au schimbat…

Pentru ca eu m-am schimbat.

Si tu te poti schimba, daca vrei…

legume la gratar

Deși am renunţat la carne și lactate din 2012 și la ouă de peste 6 ani, adică am o alimentație complet vegană din 2016, până acum nu mi-am făcut un site în care să afirm că toată lumea ar trebui să treaca la o alimentatie vegana.

Și niciodată nu voi face așa ceva. Fiecare știe când e momentul potrivit pentru el sa facă o schimbare…


Pentru mine să fac trecerea la a mânca vegan a venit complet natural și treptat. Deși poți să devii vegan și peste noapte dacă ai posibilitatea, motivație suficienta și acces la informațiile necesare.

Sunt persoane care au facut trecerea dintr-o data, vazand anumite documentare și devenind conștienți de ceea ce se întâmplă în lume. Documentare precum Earthlings, Cowspiracy, The Game Changers, Forks over knifes


Între timp am mai postat pe facebook, pe instagram, am mai studiat, am experimentat pe mine și am vrut să văd ce se întâmpla înainte să afirm anumite lucruri.
Ideea este că niciodată nu putem cunoaște chiar totul în ceea ce privește nutriția și sănătatea omului.


Și în plus, sunt mai mulți factori care pot influența starea ta de bine, nu doar alimentația.
Contează hidratarea, mișcarea, oxigenarea, echilibru în viața socială, mentalitatea, maturitatea emoţională și multe altele…

Dacă eu de exemplu stau pe un scaun 10 ore pe zi și lucrez la calculator, nu dorm noaptea, nu am o viață socială activă sau trăiesc în certuri şi stres cu cei din jur, nu am expunere la soare și nu fac mişcare, pot să mănânc cele mai sănătoase alimente, voi ceda, fizic și psihic…

Totuși, de ceva timp, și datorita insistenţelor prietenilor, mi s-a conturat mai mult ideea de a crea un site în care să împărtășesc și cu alții ceea ce descopăr și experimentez.
Fiind bărbat și înţelegând mai bine problemele bărbaților, am ales să mă adresez în special bărbaților vegani. Dar si celor care vor să facă trecerea la o alimentație vegană pentru a se bucura de mai multă energie și de un corp mai armonios, mai sănătos.

Am vazut pe mine ca se pot obtine rezultate pe o alimentatie vegana si asta ma incurajeaza sa continui acesta misiune de a-i inspira si pe alti barbati sa faca aceasta tranziție.

Sau si sa mai reduca consumul de carne, lactate, oua si sa consume mai putina proteina animala pentru ca poti pune masa musculara si cu proteina vegetala. Eu am putut.

Cand am inceput sa ma duc la sala aveam 60 de kg si momentan am ajuns la 67 kg. Deci se poate si cu “verdeturi”. Din fericire acum sunt mult mai multe optiuni vegane ca acum cativa ani și iti este mult mai ușor…

dupa 10 ani fara carne, fara deficiente de proteine.

Așa a prins viață proiectul Vegan Men în care vom aborda în special 3 aspecte:

  • cum să slăbeşti
  • cum să pui masă musculară
  • ce sa mananci ca sa iti asiguri necesarul de proteine si de calorii

Am observat că nu sunt chiar așa de complicați bărbaţii. Nu își doresc multe lucruri 🙂 . Desigur, vom mai aborda și alte subiecte cum ar fi:

  • cum să ai mai multă putere și energie;
  • retete vegane
  • cum sa fii mai motivat si focusat pe ceea ce e cu adevarat important pentru tine;
  • ce sa studiezi ca sa ai un stil de viata cat mai sanatos;
  • ce activitati putem face impreuna in aer liber (drumetii, antrenamente in parc, etc…) pentru a te mentine sanatos si puternic
  • per ansamblu, cum sa devii o versiune mai buna a ta…


Ştiu clar că nu voi avea răspunsuri la toate întrebările oamenilor, pentru că nici eu nu le știu pe toate… și de asemenea nu toți bărbații pot să fie vegani, dacă nu vor.
Pentru că în primul rând trebuie să vrei. Să fii deschis la schimbare, sa nu încerci să o faci din frica. Dacă îţi este teamă că o să te îmbolnăvești, nici nu ar trebui să începi.
Este important ca alegerea să vină din interior, după ce ai avut acces la informaţii din mai multe surse ca să poţi să iei o decizie educată şi logică, nu doar emoţională. Iar apoi daca ai suficiente motive logice si emotionale, e mult mai usor sa devii vegan si sa ramai vegan.

Altfel, doar o sa citesti, poate o sa incerci o perioada si apoi o sa renunti…

Fiind un subiect destul de controversat, în ultimul timp au fost mai multe discuţii despre cât de sănătos e să fii vegan sau dacă e sănătos, deoarece mai sunt oameni care și renunță la a mânca vegan.
Si vor mai fi…

Dar asta nu mă împiedică să îmi doresc să creăm o comunitate cât mai mare de bărbaţi prin care să îi influenţăm şi pe alţii să mănânce mai sănătos și să facă mişcare.

Pentru că ştiu că noi chiar putem să fim schimbarea pe care vrem să o vedem în lume, oricât de clișeic ar suna.


Eu am văzut că se poate ca vegan, pe mine, dar şi pe alţii care m-au inspirat să devin vegan, precum cei din imagine.


Totuşi, e responsabilitatea fiecăruia să se educe şi să aleagă dacă vrea să vină alături de noi în această călătorie. Trebuie să ai și curajul să pui puţin stop “zgomotului” din jur şi presiunii sociale care sigur te poate influenţa în luarea deciziei de a face o schimbare sau chiar te poate face sa renunti…


Vei auzi că “trebuie să mai mănânci şi carne, ca o să te îmbolnăveşti, o să ai probleme, dacă nu acum, peste câţiva ani, dacă nu peste câțiva ani peste mult mai mulți ani, dacă nu tu, alţii”. 🙂


Nu e uşor să faci faţă, dar nici greu. De aceea am creat şi comunitatea Vegan Men, pentru a ne educa şi încuraja împreună.
Și repet, alimentația nu este tot ce contează. Și doar să mănânci vegan nu înseamnă nepărat că mănânci și ești mai sănătos. Poți mânca o mulțime de alimente vegane nesănătoase. De exemplu, cartofi prajiti, chipsuri, cola, etc…


VEGAN MEN reprezintă chiar și un acronim. Este un sistem de obiceiuri zilnice care te asista sa faci lucrurile care sunt importante pentru tine. Eu il folosesc de ceva timp si de cand am inceput sa ma tin de el mananc mai sanatos, ma antrenez mai des, citesc mai mult, sunt mai productiv si am mai mult echilibru in viata personala si profesionala.


Fiecare literă semnifica un obicei sănătos pe care să îl implementezi în viaţa de zi cu zi. N vine de la nutriţie. Deci mâncarea este doar 1 element din 8.


Ar fi mai mult de scris acum ca să intru în detalii referitor la ce înseamnă fiecare literă. Voi dezvolta ideea în alt articol.
Dar un E vine de la Echilibru în viaţa sociala, în viaţa personală, profesională. De aceea, dacă mai auziţi pe cineva că s-a îmbolnăvit şi era vegan ar trebui să i se analizeze mai bine viaţa pentru a vedea şi în ce alte aspecte are lipsuri înainte de a se da vina pe alimentația vegană.


Acesta este primul articol pe blog. Mai avem momentan o pagină şi un grup de facebook în care ne-am strâns până acum 119 bărbaţi vegani sau care sunt în proces să facă trecerea la o alimentaţie vegană, unde împărtăşim diverse lucruri.
Grupul este doar pentru bărbaţi, dar site-ul ce va conţine articole în format text, audio şi video va fi public.


Şi deşi acest site nu se adresează și femeilor, voi femeile puteţi avea o influență pozitivă în viaţa bărbaților din jur, aşa că puteţi să susţineţi acest proiect dacă vă place aceasta idee, cum au început deja și alte femei sa o facă…

Puteti vedea mai multe detalii despre misiunea și viziunea proiectului pe pagina Despre Proiect.


Nu am făcut prea multă promovare până cum, nici pe profilul meu, dar vor mai urma materiale educaționale. Puteti sa scrieti si la comentarii ce fel de articole v-ar placea sa gasiti aici. Si dacă vi se pare interesant acest proiect daţi un share. Mulţumesc!

#veganmenrise #yesyoucan #tryvegan #govegan #stayvegan

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x